1. Cel i zakres
Celem procedury jest prawidłowy sposób nadzorowania alergenów i przekazywania informacji konsumentom na temat alergenów.
2. Odpowiedzialność
Właściciel – odpowiada za nadzór nad prawidłową realizacją procedury
3. Postępowanie
Alergeny
Zgodnie z WE 1169/2011 wszelkie składników lub substancji pomocniczych w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie; muszą być przekazane konsumentowi
1 |
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki i produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą |
8 |
Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskiej, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Wszystkie alergeny jakie mogą znajdować się w podawanych potrawach zaznaczone są następująco:
- Towary handlowe sprzedawane w opakowaniu jednostkowym - oznakowanie producenta.
- Przygotowane potrawy (pizza, zapiekanki) wg macierzy alergenów GM-05-00-01 oznaczone dla konsumenta na ofercie handlowej (legenda oraz numer alergenu przy konkretnym daniu)
4. Formularze i dokumenty związane: