1. Cel i zakres

Celem procedury jest prawidłowy sposób nadzorowania alergenów i przekazywania informacji konsumentom na temat alergenów.

 

2. Odpowiedzialność

Właściciel – odpowiada za nadzór nad prawidłową realizacją procedury

 

3. Postępowanie

Alergeny

Zgodnie z WE 1169/2011 wszelkie składników lub substancji pomocniczych w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie; muszą być przekazane konsumentowi

 

1

Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich

odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne

2

Skorupiaki i produkty pochodne

3

Jaja i produkty pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty pochodne łącznie z laktozą

8

Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki

pekan, orzechy brazylijskiej, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub

orzechy Queensland, a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l

w przeliczeniu na SO2

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

 

Wszystkie alergeny jakie mogą znajdować się w podawanych potrawach zaznaczone są następująco:

  • Towary handlowe sprzedawane w opakowaniu jednostkowym - oznakowanie producenta.
  • Przygotowane potrawy (pizza, zapiekanki) wg macierzy alergenów GM-05-00-01 oznaczone dla konsumenta na ofercie handlowej (legenda oraz numer alergenu przy konkretnym daniu)

4. Formularze i dokumenty związane:

 

Macierz alergenów (GM-05-00-01)